9 oktober 2017

Dytter. Thuiszorg op maat. Met één druk op de knop

BlogDytter. Thuiszorg op maat. Met één druk op de knop

Dytter (Noors voor “met een druk op de knop”) is een nieuwe Nederlandse webapp voor de thuiszorg, die zelfstandige zorgverleners direct met zorgvragers in contact brengt. 

Vanaf november kunnen verschillende zorgvragers in Amsterdam voor het eerst testen hoe het is om zorg in te plannen bij een zelf gekozen zorgprofessional. Op maat, online en in direct contact met gecertificeerde en gecontroleerde zorgverleners. Een soort 'Uber' eigenlijk, maar dan voor de thuiszorg. 

Waarom Dytter (spreek uit 'Dieter') een baanbrekende zorgapp is en zowel de zorgverlener als de zorgvrager hiervan profiteert vertel ik je graag.

Hoe het begon 

Het idee voor Dytter werd in 2016 bedacht door André Piso, werkzaam bij Microsoft als directeur Health en Wortell oprichter en eigenaar Danny Burlage.

André kreeg voor het eerst te maken met het Nederlandse thuiszorgsysteem toen zijn vader Alzheimer kreeg, ver weg in Zeeland. Zo merkte hij, dat zijn vader niet snel en gemakkelijk van zorg werd voorzien en zag hoe zij terecht kwamen in de thuiszorg bureaucratie. Ze hadden weinig te kiezen van wie, wanneer en waar zorg te ontvangen. Vanuit die ervaring ging hij nadenken over een oplossing die vraag en aanbod binnen de zorg beter op elkaar afstemt en tegelijk meer regie geeft aan de klant.

Samen met Danny, bedacht hij Dytter, een online platform dat zorgverlener en zorgcliënt bij elkaar brengt – flexibel, transparant, persoonlijk.

Al snel bleek dat een platform maken in de thuiszorg ook veel kennis vraagt van de Nederlandse zorg en alle regels daaromheen. Ze moesten er iemand bij hebben die gepokt en gemazeld was in de zorg maar ook iets wist van techniek. Die 'iemand' werd ik, Ik werkte op dat moment als manager thuiszorg bij Cordaan en was daarvoor ook programmamanager ehealth geweest. Dus de match was snel gemaakt!

Samenwerking met Cordaan

Na ruim dertien jaar bij Cordaan gewerkt te hebben, ooit begonnen als ergotherapeut en doorgestroomd naar kwartiermaker, projectmanager, programmamanager en uiteindelijk manager thuiszorg met bijna 100 FTE, was het tijd om mijn vleugels ergens anders uit te slaan. En hoe leuk is het dan om bij een startup aan de slag te gaan met dit prachtige idee?

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest een online platform te bouwen. Inmiddels hebben meer dan 600 zorgverleners zich ingeschreven. Prijs, profiel, beschikbaarheid, alles is overzichtelijk en interactief. Zorgvragers kunnen zelf zoeken, kiezen en contact opnemen met de zorgverlener. De betaling faciliteren wij in Amsterdam in samenwerking met Cordaan-(binnen een zorgindicatie, een persoonsgebonden budget of als particulier). Ook in andere regio’s zijn we in gesprek met bestaande zorgaanbieders om een samenwerking aan te gaan.

De toekomst van thuiszorg

Persoonlijk denk ik dat dit echt de toekomst is van de thuiszorg. Als manager thuiszorg merkte ik dat we vaak zeggen dat de cliënt centraal staat. Maar eigenlijk staat vaak de planning centraal. Ik denk dat we, door gebruik te maken van innovatieve technologieën, de zorgkosten laag kunnen houden. Veel van de (nu onvermijdelijke) overhead van zorgaanbieders uit het proces kan. Maar nog belangrijker: zowel de zorgverlener als de cliënt hebben veel meer persoonlijke vrijheid en keuze.

Vanaf volgende maand gaan wij van start met Dytter, in een veilige test-omgeving, waarbij we gaan kijken hoe de webapp in de praktijk werkt, of er nog kleine weeffoutjes in het systeem zitten en wat de zorgvragers en zorgverleners nog aan verbeterpunten noemen. Daarna willen we het platform landelijk uitrollen.

Ik kan niet wachten op de eerste resultaten!

Meer weten, over IT innovatie in de zorg, volg ons op www.dytter.com of via facebook.