29 september 2017

Microsoft Experiences: wat kunnen we ermee?

BlogMicrosoft Experiences: wat kunnen we ermee?

Als strategie consultant bij Wortell begeleid en adviseer ik klanten bij het in gebruik nemen van de nieuwe mogelijkheden binnen Office 365 op het gebied van Microsoft Teams, Communication sites en Modern teamsites. We noemen dit ook wel de Modern Experiences.


Het voordeel van al deze ontwikkelingen is dat de gebruiksvriendelijkheid flink toeneemt en dat bedrijven nauwelijks meer ingewikkelde maatwerksystemen hoeven te laten maken om op een efficiënte manier samen te werken. Nadeel is wel dat verbeteringen en mogelijkheden in de applicaties soms zo snel gaan dat bedrijven het overzicht verliezen en door de bomen het bos niet meer zien.

Daarom helpen wij om het allerbeste te halen uit de nieuwste mogelijkheden van Modern Experiences.

Omdat de nieuwe technieken van Microsoft Teams, Communication sites en Modern teamsites elkaar vaak snel opvolgen, zien wij bij klanten veel vragen.

  • Wat kan er wel en wat kan er niet?
  • Waar beginnen we met de implementaties?
  • Hoe zetten wij moderne sites in en hoe brengen we oude sites over?
  • Wij overwegen om een nieuw intranet te implementeren, willen standaardiseren en daarnaast de meest moderne opties gebruiken. Zijn de Communication sites een goede optie?

De nieuwe SharePoint sites brengen enorm veel voordelen met zich mee, maar om te voorkomen dat bedrijven voor verrassingen komen te staan, kijken wij altijd goed naar bedrijfskritische processen.

Een voorbeeld?

Je hebt in de organisatie geregeld bestanden die je gedurende zeven jaar echt moet kunnen terugvinden vanwege wet- of regelgeving. Als je deze bestanden nu opslaat in bijvoorbeeld Microsoft Teams, dan kun je daar niet automatisch archiveringsregels op los laten. Dat soort dingen moet je wel weten, zodat je er een alternatief voor kunt verzinnen.

Onze consultants kennen de nieuwste Microsoft technieken als geen ander. Zij weten waar de mogelijkheden zitten tot geautomatiseerde uitbreiding en de koppelingen van oude en nieuwe systemen.

De Modern Experiences van Sharepoint bieden op hoofdlijnen drie nieuwe mogelijkheden:

  • Microsoft Teams: Een nieuwe conversatie gebaseerde manier van samenwerken die bestaande functionaliteiten van Office 365 zoals bestandsopslag, e-mail, Skype aan elkaar koppelt.
  • Communication sites: een standaard intranet-oplossing, waarmee iedere afdeling een goed uitziend intranet-platform kan maken zonder dat je daar beheerders of ontwikkelaars voor nodig hebt.
  • Modern Team sites: een applicatie waarmee je gemakkelijk bestanden kunt delen en optimaal kunt samenwerken. Ook is er een nieuwe, meer intuïtieve interface met nieuwe features. Je hoeft bijvoorbeeld geen verschillende handelingen uit te voeren om te zien wat er is gebeurd met de bestanden in je project. Dit zorgt ervoor dat je sneller door kunt met je werk.

 

Hoe houden wij een nieuwe oplossing beheersbaar voor IT en bruikbaar voor de business?

Naast adviseren en begeleiden bij de transitie naar Modern experiences en het  gestandaardiseerd doorontwikkelen, helpen wij bedrijven ook bij Governance. Governance houdt zich bezig met de vraag: hoe houden wij een nieuwe oplossing beheersbaar voor IT en bruikbaar voor de business? Wij adviseren over spelregels naar management en eindgebruikers toe, bijvoorbeeld: waar mogen we hoe gebruik van maken en waarvan niet?

Omdat ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgen en het per klantomgeving kan verschillen wanneer bepaalde functionaliteiten gebruikt gaan worden, is het inbedden van nieuwe applicaties in de bestaande omgeving complex en dynamisch.

Omdat wij bij Wortell zoveel actuele kennis en ervaring in huis hebben, kan ik als strategie consultant echt mijn meerwaarde leveren in Microsoft Experiences.

 

New Call-to-action

Verder lezen